Apologia: «Hacer música es defender todo lo que sentimos y creemos»

Acaba de ver la luz su álbum debut, también llamado «Apologia», y desde entonces, no han dejado de cosechar éxitos: ¿quieres conocerlos mejor?

Con un primer disco en la calle y con una fuerza atronadora, desde el País Valencià, llega Apologia con su primer álbum homónimo. Poco a poco, pero sin pausa, están cosechando toda una increíble lista de éxitos. Y es que. aunque no existe una clave del éxito clara, el trabajo duro te abre muchas puertas. Hace algunos días, tuvimos la opotunidad con ellos y esto es lo que nos contaron sobre su proyecto.

 

Com sorgeix «Apología», l’àlbum?

En principi Pablo, qui va començar el projecte, tenia la idea de fer quelcom molt personal, gravar un parell de cançons i au. Una vegada a l’assaig vam connectar de seguida, van començar a eixir idees i, com si de màgia es tractés, vam donar vida als 10 temes que conformen el disc.

Com va ser tot el procés creatiu i compositiu?

La manera de treballar era pareguda a la que ja teníem en projectes anteriors. Normalment, Pablo porta una idea a local i és allà on la desenvolupem entre tots. Ha estat molt fàcil, ja que Alberto, Hèctor i Pablo ja ens coneixem de Tirant lo Rock i portem tota la vida tocant junts. Per la seua part, «Pinya» fa molts anys en el món de la música i ens uneix una relació i una militància de molt temps. Això fa que, per exemple, amb una mirada sabem que vol dir i que és el que vol plasmar l’altre, i eixe fet facilita tota faena. 

Com ha estat l’acollida en aquestes setmanes des de que va veure la llum?

Pensem que molt bona, de fet, estem flipant encara, no ens ho esperàvem. Més de 35.000 reproduccions, i creixent cada dia més, molts comentaris positius a tot arreu, fins i tot, d’altres músics a les que admirem. Sols podem donar les gràcies a tota eixa gent i esperar a estar a l’altura en els directes.

Com va ser treballar en aquest àlbum amb Pedro Martínez a la producció i Sam Ferrer?

Un privilegi. Pedro es un dels millors compositors de punk-rock de l’estat i nosaltres ens hem criat amb EUKZ, així que ja podeu imaginar. Ha sigut però, un treball molt dur. Hem intentat cuidar amb ell cada detall, aprenent d’ell moltíssim (no sols musicalment, també com a persona). Sam, a l’igual que Pedro, s’ha implicat en el projecte com si fos propi. Sabia el que voliem, com ho voliem i com havíem de sonar i, no sols ho ha fet, ho ha millorat.

Com vau viure la nominació als Premis Ovidi en la categoria de millor àlbum de rock?

Més o menys, com tota la rebuda del projecte, de manera inesperada i molt agraïts. Per nosaltres va ser un somni amb un primer disc: estar assentats a la gala, rodejats de músics a les admirem, escoltem i que porten tants anys de carrera. Va estar molt guai.

En aquest treball es barregen el hardcore, el punk, el rock i el pop. Per què aquesta barreja i com encontra Apología el seu segell personal amb ella?

Doncs, realment nosaltres ens definim com a punk rock, ja que creiem que és on sempre anem a parar. Cada membre del grup escolta música diferent, però amb un nexe comú i és allà on cuinem tots els ingredients per a fer la nostra música. Influències? Moltes, però Berri Txarrak, EUKZ o Desakato són tres grups que referents per a tots.

Vau irrompre amb «Amb Pluja i Amb Fred», cançó que va eixir amb la col·laboració de Xavi Sarrià. Una manera molt potent de sortir, no? Com va ser treballar amb ell?

Sí, Xavi és un referent per nosaltres, a nivell musical i polític. A més, tenim la sort de ser amics de fa molt temps i quan li vam dir no va dubtar en pujar a Borriol a gravar la col·laboració, tot i que el vam pillar a meitat de gira. Des de que la vam tocar el primer día al local, sentiem que la cançó demanava la veu de Xavi i va ser tot un orgull fer-ho realitat.

A més, el disc també compta amb la participació Maluks i Tatiana Javaloyes. Com sorgeixen aquestes col·laboracions?

Doncs, quan vam entrar nosaltres a l’estudi, Maluks encara no havia publicat cap cançó, però havien estat gravant també amb Sam Ferrer i ell estava ultimant les mescles i ens va ficar una cançó d’elles i ens vam quedar enamorats. És en eixe moment ln vam pensar que ens encantaria col•laborar amb elles. «Antifeixistes» era una cançó que, en principi, volíem que participen companyes que tingueren més flow que nosaltres i vam pensar amb elles. Quan van vindre a gravar ens van deixar amb la boca oberta, són unes cracks! Pel que fa a Tatiana, és una de les millors veus de la nostra comarca, de fet, ha estat un parell de vegades a punt d’entrar en algun programa de la tele de molt de renom. Pedro volia uns cors molt concrets i difícils, que requerien de molta tècnica, pel que encontrar a una persona que ho pogués fer, era una tasca molt complicada. Un dia va vindre a cantar al Casal Popular de Vila-real i vam dir: «és ella». 

«Desperte» va ser el darrer single, per què escollir aquesta cançó i com va ser treballar amb Alma Batalla?

Escollir «Desperte» era una manera de baixar les revolucions i mostrar la cara més personal d’Apologia, eixa que no havíem ensenyat en els altres dos singles: més rockers, més ràpids i amb lletres combatives. Treballar amb Alma ha sigut molt fàcil, és molt bona professional, a banda de ser amiga, pel que ha fet que la implicació encara siga major. Vam quedar amb ella un dia, li vam contar que teniem pensat i va començar a traure idees super xules de seguida. Li hem fet treballar molt i sempre a contracorrent, i la seua resposta sempre ha sigut espectacular. 

Quina importància té el missatge per a Apologia?

Molta, el propi nom del projecte ho diu. Fer Apologia és fer defensa de quelcom i per nosaltres fer música és fer defensa d’allò que sentim i creiem, de treure tot el que tenim a dins. Tota la música té missatge, sols has de saber buscar-lo. 

Com veieu el panorama musical al País Valencià?

Creiem que està més fort que mai i això és evident en quant a grups, públic, treballs de qualitat i amb estils diferents. Tot i això, queda molta feina, especialment a les comarques del Nord d’on venim. Tot i ser, on més catalanoparlants hi ha de tot el territori és on menys grups que canten amb llengua pròpia hi ha, però sempre hi ha esperança.

Propers passos de la banda.

Tocar, tocar i tocar. Rodar el disc, fer un directe fort i seguir creixent. Tot i que ja estem treballant amb noves cançons, no volem fer parar la roda.

Quina és la major bogeria que heu comès per la música?

A nivell de grups, passar hores i hores, durant dies al local d’assaig, després de treballar les 8h de cortesia. A nivell més personal, un membre del grup ha seguit a Berri Txarrak en 19 concerts per tot l’estat dins la seua gira de comiat, creiem que han estat a punt de denunciar-lo i tot [rises].

¿Cómo surge «Apologia», el álbum?

En principio Pablo, quien comenzó el proyecto, tenía la idea de hacer algo muy personal, grabar un par de canciones y au. Pero una vez en el ensayo, conectamos enseguida, empezaron a surgir ideas y, como si de magia se tratara, le dimos vida a los 10 temas que conforman el disco.

¿Cómo fue el proceso creativo y compositivo?

La manera de trabajar era parecida a la que ya teníamos en proyectos anteriores. Normalmente, Pablo trae una idea al local y es allí donde la desarrollamos entre todos. Ha sido muy fácil, ya que Alberto, Héctor y Pablo ya nos conocíamos de Tirant lo Rock y llevamos toda la vida tocando junts. Por su parte, «Pinya» lleva muchos años en el mundo de la música y nos une una relación y una militancia de muchos años. Eso hace que, por ejemplo, con una mirada sabemos qué quiere decir y qué es lo que quiere plasmar el otro. Y eso facilita el trabajo.

¿Cómo está siendo la acogida del álbum?

Creemos que está siendo muy buena, de hecho, estamos flipando todavía, no nos lo esperábamos. Más de 35.000 reproducciones y, cada día, va creciendo aún más. Tenemos muchos comentarios positivos por todos lados, especialmente, de otros músicos a los que admiramos. Solo podemos dar las gracias a toda esa gente y esperar estar a la altura en los directos.

¿Cómo fue trabajar con Pedro Martínez a la producción y con Sam Ferrer?

Un privilegio. Pedro es de los mejores compositores de punk-rock del estado y nosotros nos hemos criado con EUKZ, así que podéis imaginar. Sin embargo, ha sido un trabajo muy duro. Intentamos cuidar con él cada detalle, aprendiendo muchísimo (no solo musicalmente, también como persona). Sam, al igual que Pedro, se ha implicado en el proyecto como si fuera propia. Sabía lo qué queríamos y cómo. Además de saber cómo debíamos sonar. No solo lo ha hecho, lo ha mejorado.

¿Cómo vivisteis la nominación a los Premis Ovidi?

Más o menos, como todo el recibimiento del proyecto. De manera inesperada y muy agradecidos. Para nosotros fue un sueño conseguirlo con un primer disco: estar sentados en la gala, rodeados de músicos a los que admiramos, escuchamos y que llevan tanto tiempo de carrera. Estuvo muy guay.

En este trabajo mezclais hardcore, punk, rock y pop. ¿Por qué?, ¿cómo encuentra Apologia su sello personal con esta mezcla?

Nosotros nos definimos como punk rock, ya que creemos que es donde vamos a parar siempre. Cada miembro del grupo escucha música diferente, pero con un nexo común y ahí donde cocinamos todos los ingredientes para hacer nuestra música. ¿Influencias? Muchas, pero Berri Txarrak, EUKZ o Desakato son los tres referentes.

Irrumpisteis con «Amb Pluja i Amb Fred», junto a Xavi Sarrià. ¿Cómo fue trabajar con él?

Xavi es referente para nosotros, a nivel musical y político. Además, tenemos la suerte de ser amigos desde hace mucho tiempo y cuando se lo dijimos, no dudó en subir a Borriol para grabar, aunque lo pillamos a mitad de gira. Desde que la tocamos la primera vez en el local, sentíamos que la canción nos pedía la voz de Xavi y fue un orgullo poder hacerlo realidad.

En el disco también colaboráis de Maluks y Tatiana Javaloyes. ¿Cómo surgen?

Cuando entramos en estudio, Maluks aún no había publicado ninguna canción, pero habían estado grabando también con Sam Ferrer, que estaba ultimando las mezclas. Nos puso una canción de ellas y nos enamoramos. Fue en ese momento cuando supimos que queríamos colaborar con ellas. «Antifeixistes» era una canción en la que queríamos que participaran compañeras con más flow que nosotros y pensamos en Maluks. Cuando vinieron a grabar, nos dejaron con la boca abierta, ¡son unas cracks! En cuanto a Tatiana, es una de las mejores voces de nuestra comarca. De hecho, ha estado un par de veces a punto de entrar en algún programa de la tele de mucho renombre. Pedro quería unos coros concretos y bastante difíciles, que requerían de mucha técnica, por lo que encontrar a una persona que lo pudiera hacer, era tarea complicada. Pero un día, actuó en el Casal Popular de Vila-real y dijimos: «es ella».

«Desperte» fue vuestro último single. ¿Por qué esta canción?, ¿cómo fue trabajar con Alma Batalla?

«Desperte» era una manera de bajar las revoluciones y mostrar la cara más personal de Apologia, esa que no habíamos enseñado en los dos anteriores singles: más rockers, más rápidos y con letras combativas. Trabajar con Alma ha sido muy fácil, es muy buena profesional, además de ser buena amiga, por lo que la implicación ha sido aún mayor. Quedamos con ella un día, le contamos lo que teníamos pensado y, enseguida, empezó a lanzar ideas super chulas. Le hemos hecho trabajar mucho y siempre a contracorriente. Y su respuesta ha sido espectacular. 

¿Qué importancia tiene para vosotros el mensaje?

Mucha. El propio nombre del proyecto lo dice. Hacer Apologia es defender a todo el mundo y, para nosotros, hacer música es defender todo aquello que sentimos y creemos, de sacar todo lo que llevamos dentro. Toda la música tiene mensaje, has de buscarlo.

¿Cómo veis el panorama musical del País Valencià?

Creemos que está más fuerte que nunca y eso es evidente en lo que respecta a grupos, público y trabajos de calidad. Aún así, queda mucho trabajo, especialmente en las comarcas del Nord, de donde venimos. A pesar de ser una de las zonas con mayor catalano-parlantes, es donde menos grupos cantan en la lengua propia. Pero hay esperanza.

Próximos pasos de la banda.

Tocar, tocar y tocar. Rodar el disco, hacer un directo fuerte y seguir creciendo. Aunque ya estamos trabajando en nuevas canciones, no queremos que pare la rueda.

La mayor locura cometida por la música.

A nivel de grupo, pasar horas y horas, durante días en el local de ensayo, después de trabajar las 8 horas de cortesía. A nivel personal, un miembro de la banda ha seguido a Berri Txarrak en su gira de despedida por todo el estado: en total, 19 conciertos. Creemos que han estado a punto de denunciarlo y todo [risas].

 

 

 

También podría interesarte